Oroszok és ukránok magyarországi egészségügyi ellátása

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja arról tájékoztat, hogy orosz és ukrán állampolgárok is jogosultak egészségügyi ellátásra Magyarországon az 1962. évi szovjet-magyar egyezmény alapján.

Ennek kapcsán kérdeztem az EMMI vezetőjét, hogy

  • Mi alapján számít egy adott ellátás sürgősségi ellátásnak az egyezmény esetében; ez konkrét beavatkozásonként van meghatározva, vagy minden létező műtét és beavatkozás sürgősséginek számít, ha egy orosz vagy ukrán állampolgár sürgősségi betegosztályon jelzi egészségügyi panaszát?
  • 2010 óta hány orosz és hány ukrán állampolgár vette igénybe a magyar egészségügy szolgáltatásait az 1962. évi szovjet-magyar egyezmény alapján?
  • 2010 óta mekkora értékben használták orosz és ukrán állampolgárok az 1962. évi szovjet-magyar egyezmény alapján a magyar egészségügy szolgáltatásait, mennyibe került az ellátásuk?
  • Mi volt a leggyakoribb orosz és ukrán állampolgárok által, az 1962. évi szovjet-magyar egyezmény alapján igénybe vett ellátási típus?
  • Hogyan igazolhatja egy orosz vagy ukrán állampolgár az útlevelével, hogy az 1962. évi egyezmény alapján jogosult az egészségügyi ellátásra (tehát bejelentett magyarországi állandó lakcíme van), ha az útlevél nem tartalmazza az állampolgár bejelentett állandó lakcímét?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Irasbeli-Balog_ukran nemzetisęguek a magyar egęszsegugyben_180125_OlahL

És a miniszter válaszol…

A feltett kérdésekben az EMMI nem gyűjt adatokat, tehát fogalmuk sincs. Mi, magyar állampolgárok pedig fizetjük a cechet, mint a katonatiszt.

Rétvári államtitkár “lényegre törő” válaszát itt olvashatják: Valasz_Balog(Rętvari)_ukran nemzetisęguek a magyar egęszsęgugyben_19582-0001