Hatalmas öngólt lőttek Tarlósék a liget ügyében?

A Városligeti Építési Szabályzat módosítása miatt Budapest Főváros Közgyűlése környezeti értékelés elvégzését rendelte el. Az egész tanulmány megtalálható Budapest Főváros honlapján: https://bit.ly/2Gz533S

A Vibrocomp Kft. által készített értékelésben az alábbi érdekesebb megállapítások szerepelnek:

A Városliget jelenlegi térszerkezetére sajátos szövet jellemző, melyben a zöldfelületbe belekomponálva, a zöldbe beleolvadva jelennek meg a különböző építmények. Az új építmények térben való elhelyezkedése alapján a jelenlegi térszerkezetre jellemző sajátos szövet módosul, mivel az új építmények különálló szigetekként jelennek meg.” (66. o.)

A zöldfelületi rendszerre, élővilágra gyakorolt kedvezőtlen hatások elsősorban a tervezett új épületek területfoglalásából; várhatóan a biológiai aktivitásérték csökkenésből; a térszerkezetre, településképre gyakorolt változásból; valamint a jelenleg is intenzíven hasznosított közpark további terheléséből (látogatók számának növekedése) adódnak.” (65. o.)

A megengedett építménymagasságok miatt a zöldfelületek (ill. részben a környező utcák, lakóterületek) benapozottságának csökkenése várható, ami a zöldfelületek használatának, növényzetének átalakulásával is együtt járhat.” (67. o.)

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Amit már évek óta mondanak a szakértők: ha a Liget Budapest Projekt a jelenlegi formájában valósul meg, akkor a Városliget megszűnik mint egybefüggő közpark, és csak az új épületek (múzeumok, vendéglátóhelyek, rendezvényhelyszínek stb.) közti zöldfelületekről beszélhetünk.

A fentiek alapján a következő kérdésem volt az illetékes miniszterhez:

  • Mi a véleménye a Kormánynak a főváros által készített, nyilvános hatástanulmányban foglalt kritikus megállapításokról?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Írásbeli-Gulyás_Városliget tanulmány_180529_OláhL