Mikor lesz végre a műemlékvédelmi törvény lakosságbarát?

Mindannyiunk közös feladata, hogy a műemlékvédelmi törvény által védett ingatlanokat, értékeket minél jobb állapotban megőrizzük az utókornak.  Teréz- és Erzsébetváros egyes területei ráadásul az UNESCO világörökségének részét is képezik. A műemlékvédelmi törvény azonban sok esetben feleslegesen nehezíti meg vagy tiltja az érintett társasházak és a bennük lévő lakások ingatlanpiaci forgalmazását.

Tarthatatlan állapot például, hogy egy lépcsőházi ablak miatt az egész ház, az összes lakó tilalmi listára kerülhet, nem vásárolhatják meg a bennük élő bérlők a lakásokat. Álláspontom szerint időszerű lenne a műemlékvédelmi törvény olyan irányú módosítása, mely rugalmasabban kezeli az érintett ingatlanok adásvételét, természetesen megtartva a mindenkori tulajdonos értékmegőrző kötelezettségét.

A fentiek alapján a következő kérdéssel fordultam az illetékes miniszterhez:

  • Tervezi-e a Kormány a közeljövőben a műemlékvédelmi törvény lakosságbarát felülvizsgálatát?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Írásbeli-Gulyas_muemlekvedelmi torveny_180518_OláhL

A miniszter szerint a törvény sokat javult

Gulyás Gergely: “Jelen pillanatban arról tudom tájékoztatni Képviselő Urat, hogy az elmúlt években végrehajtott jelentős számú ügyfélbarát jogszabály-módosításhoz hasonlóan folyamatosan vizsgáljuk, hogy a kulturális örökségvédelem eszközrendszerével hogyan tudnánk a hatékony védelmet megvalósító rendszert még egyszerűbbé, gyorsabbá és
ügyfél-barátabbá tenni.

A miniszteri teljes válasz itt olvasható: Valasz_Gulyas_muemlekvedelmi torveny_00200-0001