Mikor lesz vége a “politikai pedofíliának”?

Az elmúlt választási kampányban (de az előtte lévő időszakban is) számtalan hír jelent meg arról a jelenségről, hogy hivatalban lévő politikusok vagy képviselőjelöltek kiskorú gyermekekkel együtt szerepeltek politikai jellegű kiadványokban és hirdetésekben, illetve számtalan esetben önkormányzati fenntartású lapokban.

A kiskorú gyermekek helyzete különösen érzékeny, hiszen ők életkoruknál fogva nem tudnak felelőséggel dönteni, hogy akarják-e fotójukkal reklámozni bármilyen politikus arcát és akcióit. Minden ilyen szerepeltetéshez a szülők igazolt beleegyezése lenne szükséges, mely a hivatkozott esetek döntő részében gyaníthatóan hiányzott.

Álláspontom szerint legfőbb ideje a helyzet egyértelmű jogi rendezése, szigorítása, hogy súlyos (akár büntetőjogi) következménye legyen a kiskorú gyermekekről készült felvételek engedély nélküli kampánycélú felhasználásának.

A fentiek alapján a következő kérdéssel fordultam az igazságügy-miniszterhez::

  • Kíván-e a Kormány olyan törvénymódosítást benyújtani, mely alapján szigorúbban lehetne büntetni a 16 év alatti gyermekek kampányban való „felhasználását” (közös fénykép, film, kampányeseményen való kötelező szereplés stb.), szülői beleegyezés nélkül?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Írásbeli-Trocsanyi_gyermek hirdetes_180518_OláhL

A miniszter szerint a jelenlegi szabályozás tökéletes

Trócsányi miniszter egy tavalyi jogszabályi ismertetőjére hivatkozott, ehhez képest nem kívánt mást közölni: Valasz_Trocsanyi(Volner)_politikai pedofilia_2017-es valasz

Ennek lényege, hogy óvodában és iskolában nem lehet pártpolitikai tevékenységet folytatni (a polgármester, helyi képviselő stb. a látogatást az intézményben nem ennek minősíti, az intézményvezető meg merne ellentmondani!).

Általában nem lehet valakiről képet, felvételt készíteni és közzétenni, kivéve, ha ehhez hozzájárulását adta. 14 alatti személy esetében a törvényes szülő adhat ilyet, míg a 14 . életévét betöltött kiskorú nyilatkozatának érvényességéhez a törvényes képviselő előzetes beleegyezése vagy utólagos jóváhagyása is szükséges!

A  főszabály alól a tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel jelent kivételt, ezek értelmezésére azonban már nem a törvény, hanem a bírói gyakorlat ad iránymutatást.  A Ptk. által biztosított rugalmas keretszabályok alapján a hozzájárulás mellőzhetőségéről való döntés esetről esetre az eljáró bíróság feladata, tehát a miniszter szerint minden rendben: akinek nem tetszik valami, az a bíróságon vehet elégtételt a jogokra fittyet hányó politikuson.

Papíron, legalábbis. Mert az aztán tényleg életszerű, hogy a szülő pénzt és időt nem kímélve elkezdni perelni a helyi polgármestert, képviselőt vagy a gyereke óvodáját és iskoláját, ha engedélye nélkül készült képek kerülnek felhasználásra a kerületi lapban vagy kampányújságban… Nem lenne egyszerűbb ezt az egészet megtiltani? A kormány szerint nem.