Nem kérünk a kerületi rendőrök elirányításából!

Budapesten az egyes kerületekben önálló kerületi rendőrkapitányságok működnek, akik többek közt felelnek az adott kerület közbiztonságáért. A kerületi önkormányzatok pontosan ismerik a városrészeknek azon pontjait, ahol meg kell erősíteni a közbiztonságot, ám a helyi rendőrök munkájába már semmilyen beleszólásuk nincs.

A fentiekkel kapcsolatban a következő fontos kérdéseket tettem fel Pintér belügyminiszter úrnak:

  1. A Budapest VI. és VII. Kerületi Rendőrkapitányság milyen operatív létszámmal rendelkezik, és ebből hány fő a közterületi rendfenntartásban bevethető rendőrök száma? Van-e olyan minimum létszám meghatározva, mely nem elvezényelhető a kerületekből és minden körülmények között rendelkezésre kell állnia a helyi közbiztonsági problémák kezelésére?
  2. Tervezi-e a Kormány, hogy a kerületi önkormányzatok a kerületi rendőrség közterületi rendfenntartásban bevethető állományának egy részére (min. 30 %) helyszín, létszám, időszak tekintetében kapjanak „meghatározási jogot”, azaz ők tehessenek javaslatot arra, hogy a kerületen belül hol és mikor teljesítsenek szolgálatot?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Írásbeli-Pintér_keruleti rendorok_180518_OláhL

Pintér Sándor elegánsan megkerülte a választ

A belügyminiszter válaszában semmilyen létszámadatot nem mondott a kerületben bevethető közterületi rendőrök létszámáról. Elmondta, hogy a rendőrség évente egyszer beszámol a kerületi önkormányzatnak a végzett munkájáról – ezt eddig is tudtuk.

Emellett a települési önkormányzat szerződést köthet a közigazgatási illetékességi területén működő rendőrkapitányság vezetőjével a helyi közbiztonságot érintő feladatok ellátása, tevékenységük összehangolása, valamint az illetékességi területén működő rendőri szerv létesítésének, bővítésének és fejlesztésének elősegítése érdekében. Magyarul: ha a kerület a zsebébe nyúl, akkor fizethet plusz szolgáltatásokért a rendőrségnek, illetve vehet nekik még rendőrautót – de továbbra sincs semmilyen beleszólása abba, hogy a kerületi rendőröket mikor és milyen feladatra osszák be…

A miniszteri teljes levél itt olvasható:Valasz_Pinter_keruleti rendorok_00195-0001