Visszakérnénk a társasházak elvett döntési jogát – egyelőre hiába

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény nem lakás célú helyiségek hasznosításával kapcsolatos része 2011. január elsejével módosult a 2010. évi CLXXVII. törvény alapján – a kerület akkori parlamenti képviselőnője, Rónaszékiné Keresztes Monika támogató szavazatával.

A törvény 2011. évi életbe lépése óta eltelt időszakban a lakóépületekben levő, nem lakás céljára szolgáló (üzlet)helyiségek esetében számolatlanul lehetett pl. gyógyszertárak helyén szórakozóhelyet, kocsmát vagy más nagy forgalmú egységet létesíteni.

Sajnos nem csak Teréz- és Erzsébetvárosban jelent súlyos problémát, hogy a társasházakban élőktől elvették azt a jogot, hogy beleszóljanak az ingatlanukban működő üzlethelyiségek kiadásába, funkcióváltásába.

Kérdéssel fordultam Gulyás Gergely miniszterhez, hogy tervezik-e a tapasztalatok alapján visszaadni a társasházi közösségek ilyen irányú döntési jogát?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Írásbeli-Gulyas_tarsashazak jogainak erositese_180518_OláhL

Itt is minden rendben, a társasházak az ügyetlenek?

Völner Pál államtitkár válaszában azt tanácsolja, hogy szabályozzák a társasházak az SZMSZ-ben, hogy az üzlethelyiségnek milyen szabályokat kell betartania.

Amúgy meg “a jelenlegi törvényi szabályozás — a társasház részére megfelelő kontroll biztosításával — kellő egyensúlyt teremt a tulajdonostársak jogai és érdekei, valamint a vállalkozási szabadság viszonyában, így nem látjuk indokoltnak, hogy a jelenlegi rendszer módosításra kerüljön.

A miniszteri teljes levél itt olvasható: Valasz_Gulyas(Volner)_tarsashazak jogainak erositese_00199-0001