Miért nem ismerhető meg a politikusok valós vagyoni helyzete?

Magyarországon a közvélemény jelentős része szkeptikusan tekint a törvény által előírt és nyilvánosságra hozott politikusi vagyonnyilatkozatokra. Az általános közvélekedés szerint ezek a nyilatkozatok nem tükrözik a nyilatkozattételre kötelezettek és háztartásuk valós anyagi helyzetét.

Szintén nem segíti a tisztánlátást, hogy a nyilatkozóval közös háztartásban élő házastárs / élettárs, illetve gyermekek vagyonnyilatkozata nem nyilvános, miközben csak ezek együttes ismerete alapján lehet megítélni az érintettek és családjuk vagyoni helyzetének alakulását.

Első menet

A fentiek alapján a következő kérdéssel fordultam Trócsányi miniszter úrhoz:

  • Kíván-e a Kormány módosító javaslatot kezdeményezni annak érdekében, hogy nyilvános legyen az országgyűlési-, önkormányzati képviselők, polgármesterek hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata?
  • Kíván-e a Kormány módosító javaslatot kezdeményezni annak érdekében, hogy nyilvános legyen a kormánytagok, törvényesen bejegyzett pártvezetők és pártelnökségi tagok saját, illetve hozzátartozóik vagyonnyilatkozata?

A képviselői teljes levél itt olvasható: Írásbeli-Trocsanyi_vagyonnyilatkozatok_180518_OláhL

A miniszter válaszában széttárta a kezét, és a NER 8. évében olyan mondatokat képes volt pirulás nélkül leírni, mint hogy: “A magyar Kormány következetesen juttatja érvényére az Országgyűlés végrehajtó hatalom befolyásától és ráhatásától mentes működésének elvét, ennek a gyakorlatnak megfelelően – tiszteletben tartva az Országgyűlés önállóságát – tartózkodik az annak jogállását, szervezetét és a képvisel ők tevékenységét vagy jogállását érint ő kérdésekben történ ő állásfoglalástól.

Második menet

Mivel az előzőekben feltett kérdéseimre semmilyen választ nem kaptam, ezért újfent írásban fordultam Trócsányi miniszter úrhoz, hogy legyen szíves érdemben felelni ezekre az egyszerű kérdésekre.

A képviselői levél itt olvasható: Irasbeli-Trocsanyi_vagyonnyilatkozatok 2_180723_OlahL_PUBL

A miniszter szerint a magyar törvény megfelelő, sőt, sokkal szigorúbb (!), mint több nyugati országban. A hozzátartozók vagyonnyilatkozata esetében Trócsányi nem látja azt az alkotmányos érdeket, mely azok nyilvánosságát indokolná – azaz mindenki nyugodtan írassa csak a családtagok nevére a szerzett vagyont, a választónak ehhez ezek szerint nincs köze…

A politikai pártok vezetősége esetében végképp nem érti a miniszter, hogy miért kellene vagyonnyilatkozatot tenniük. Ugyanakkor  szerinte “jogalkotói kötelezés hiányában a pártokat semmilyen jogi rendelkezés nem akadályozza meg abban, hogy vezetőiket vagyonnyilatkozat-tételre kötelezzék és a vagyonnyilatkozatokat – a párt vezetőinek önkéntes hozzájárulása esetén – nyilvánosságra hozzák.

A miniszteri teljes válasz elolvasható itt: Valasz_Trocsanyi(Volner)_vagyonnyilatkozatok 2_00882-0001

Csak emlékeztetőül: pártom, a Demokratikus Koalíció évek óta ennek megfelelően jár el, a pártelnökség tagjainak vagyonnyilatkozata az Interneten megtalálható… 

Dr. Oláh Lajos