A társasházak nem dönthetnek a saját helyiségükben lévő tevékenységről

A korábbi kérdésemre megválaszolatlan maradt, így ismételten megkérdeztem Gulyás minisztertől, hogy hajlandó-e visszaadni a kormány a társasházak korábban elvett döntési jogát, hogy csak a társasházi többség hozzájárulásával lehessen a társasházi üzlethelyiségekben funkcióváltást eszközölni.

A kérdés pontos tartalma itt olvasható:Irasbeli_Gulyas_Tarsashazdontesijog2_20180725_OlahL

A kormány nem hajlandó csak kirívó esetekben foglalkozni azzal, hogy a társasházak maguk dönthessenek a tulajdonukban lévő üzlethelyiségekről.

Völner államtitkár válaszában elmondta, hogy a módosítás célja az volt, hogy a társasházi nem lakás céljára szolgáló helyiségekben végzhető tevékenységek szabályozása segítse a vállalkozások működését, de egyúttal biztosítsa a többi tulajdonostárs jogainak érvényesülését is. Ezért a Tt. Egyértelművé tette, hogy mely speciális tevékenységek esetén tilthatja meg, illetve kötheti feltételhez a társasház a nem lakás céljára szolgáló helyiségben folytatható tevékenységeket. Ennek alapján ilyen tiltásra szexuális vagy erotikus szolgáltatásra irányuló tevékenység, valamint szexuális termék és segédeszköz árusítása vagy forgalmzása esetén van mód. Ezenfelül az SZMSZ szabályozhatja a zajjal járó tevékenységek végzésének szabályait is.

A válasz pontos tartalma itt olvasható: Valasz_Gulyas(Volner)_Tarsashazdontesijog2_20180809_00907-0001