A városliget megszűnéséről még egyszer

2018. május 29-én feltettem ugyanezt a kérdést Gulyás miniszternek, amire Rétvári államtitkár által adott választ a Városliget környékén élők nem tudják elfogadni.

Ezért ismételten felvetettem a problémát.

A Vibrocomp Kft. által készített értékelésben az alábbi megállapítások szerepelnek:
,,A Városliget jelenlegi térszerkezetére sajátos szövet jellemző, melyben a zöldfelületbe belekomponálva, a zöldbe beleolvadva jelennek meg a különböző építmények. Az új építmények térben való elhelyezkedése alapján a jelenlegi térszerkezetrejellemző sajátos szövet módosul, mivel az új építmények különálló szigetekkéntjelennek meg.” (66. o.)

,,A zöldfelületi ·rendszerre, élővilágra gyakorolt kedvezőtlen hatások elsősorban a tervezett új épületek területfoglalásából; várhatóan a biológiai aktivitásérték csökkenésből; a térszerkezetre, településképre gyakorolt változásból; valamint a jelenleg is intenzíven hasznosított közpark további terheléséből (látogatók számának növekedése) adódnak.” (65. o.)

,,A megengedett építménymagasságok miatt a zöldfelületek (ill . részben a környező utcák, lakóterületek) benapozottságának csökkenése várható, ami a zöldfelületek használatának, növényzetének átalakulásával is együtt járhat.” (67. o.)

Ez a gyakorlatban azt jelenti, amit már évek óta mondanak a szakértők: ha a Liget Budapest Projekt a jelenlegi formájában valósul meg, akkor a Városliget megszűnik , mint egybefüggő közpark, és csak az új épületek (múzeumok, vendéglátóhelyek, rendezvényhelyszínek stb.) közti zöldfelületekről beszélhetünk.

Azt kértem Gulyás miniszter úrtól, hogy a leírt idézetekre konkrétan válaszoljon.

A teljes írásbeli kérdés itt olvasható: Irasbeli_Gulyas_MegszVarosliget2_20180725_OlahL

A kormányt annyira nem érdekli a városliget környékén élők félelme, hogy a válaszra sem fordított időt, megismételte az előző kérdésre adott választ.

A teljes írásbeli válasz itt olvasható: Valasz_Gulyas(Retvari)_MegszVarosliget2_20180809_00903-0001