Kívánja-e a Kormány betiltani Magyarországon a nejlonzacskók használatát?

Nemrég meglepődve olvastam az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét, mely szerint hamarosan szigorítani kívánnak a szabályozáson: az egyszer használatos műanyag zacskók esetében a termékdíj emelése várható, illetve további termékekre vetnék ki a termékdíjat.
A közleményben az is szerepelt, hogy a műanyag zacskók teljes betiltását tervezik, ez szerintük 2021. január l-én történhet meg, de bizonyos zacskótípusokat már jövő nyáron is betilthatnak.

Ezért a következő kérdésekkel kerestem fel Palkovics minisztert:

  • Pontosan mely műanyag termékek esetében emelkedik a termékdíj és mikortól, illetve milyen új műanyag termékcsoportokra vet ki a Kormány termékdíjat?
  • Mennyire elkötelezett a Kormány amellett, hogy még ebben a ciklusban valóban betiltja Magyarországon az egyszer használatos műanyag zacskók használatát, és ha igen, mikortól?

A miniszternek feltett kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Palkovics_NylonzacskokBetiltasa_20180928_OlahL

A kormány a könnyű és nagyon könnyű műanyag zacskók teljes betiltására törekszik.

Cseresnyés államtitkár válaszában kiemelte, hogy a kormány célja, hogy megfelelő felkészüiésí idő bíztosltásával a forgalmazókat és a vásárlókat is fokozatosan a helyettesítő megoidások irányába terelje, előre vetítve a könnyű és nagyon könnyű műanyag zacskók tiltására vonatkozó terveket.

Az államtitkár válasza itt olvasható: Valasz_Palkovics(Cseresnyes)_NylonzacskokBetiltasa_20181012_01721-0001