A civileket mikor vonják be a parlagfű elleni védekezésbe?

A témába korábban feltett kérdésemre az Agrárminisztériumból a következő választ kaptam:

“Agrárminisztérium a minél eredményesebb parlagfű elleni védekezés érdekében munkája során folyamatosan egyeztet a civil szervezetekkel, és a hatékonyság növeléséért igyekszik velük kiváló kapcsolatot kiépíteni.”

A felsorolt civil szervezetekkel konzultáltam, és az derült ki, hogy nem tudnak érdemi egyeztetést végezni sem a minisztériummal, sem egyéb állami szervvel.

Ezért a következő kérdésekkel fordultam az Agrárminiszterhez:

  • Mikor és milyen hivatalos keretek között kíván a minisztérium legközelebb valódi, érdemi egyeztetést folytatni a parlagfű elleni küzdelemben érintett mértékadó civil szervezetekkel?
  • Mikor történik meg a minisztérium részéről a civil szervezetek által készített részletes szakmai javaslatok írásos bekérése, szakmai összesítése, illetve ezek publikálása és részletes szakmai-társadalmi vitája?

A miniszternek feltett kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Nagy_ParlagfuCivilEgyeztetes_20181015_OlahL

A miniszter magyarázkodik, hogy igenis történnek egyeztetések

Válaszában leírja, hogy az Agrárminisztérium a minél eredményesebb parlagfű elleni védekezés érdekében munkája során egyeztetéseket folytat a civil szervezetekkel. Ezek minden esetben érdemi egyeztetések, hiszen az ott elhangzó, építő jellegű javaslatokat a tárca igyekszik figyelembe venni, és lehetőség szerint megvalósítani azokat. A javaslatok sok esetben igen összetettek, melyek megvalósítására nem kerülhet sor egyik napról a másikra.

A miniszteri választ itt olvashatják: Valasz_Nagy(Nagy)_ParlagfuCivilEgyeztetes_20181106_02663-0001