Hogyan kívánják megvédeni a lakosságot a kullancsfertőzéstől?

Az utóbbi idők enyhe telei miatt tehát ezek az élősködők rendkívüli mértékben elszaporodtak, és tekintettel a most már nehezen tagadható éghajlat-változásra, a jövőben számuk további növekedése várható.

Minthogy specifikus kullancsirtó vegyszer nem létezik, az EU környezeti okokból, a hasznos rovarok védelmében betiltotta vegyszeres irtásukat.

Ha a kullancscsípést nem sikerül elkerülni, lehet védekezni a csípéssel terjedő fertőzés ellen. A kullancsencephalitis elleni védőoltás azonban igen drága, ráadásul többször is meg kell ismételni, amíg a végleges védettség kialakul. Célszerű volna a bőrből kiszedett kullancsot is bevizsgáltatni, vajon fertőzött volt-e és mivel, ám ennek is ötezer forint az ára.

Ezért a következő kérdésekkel fordultam Kásler miniszterhez:

  • Van-e a kormánynak stratégiája a polgárok kullancsfertőzéssel szembeni megvédésére?
  • Miért nem támogatja a társadalombiztosítás a kullancsencephalitis elleni védőoltást?
  • Miért nem támogatja a társadalombiztosítás a bőrből kiszedett kullancsok kórokozók hordozására történő bevizsgálását?

A kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Kasler_Kullancsfertozes_20181015_OlahL

Rétvári államtitkár úgy véli, hogy a törvénykezéssel és a tájékoztató anyagokkal a kormány mindent megtett, a további védekezést a lakosságra és a munkáltatókra tolja.

Az államtitkár leírja, hogy a 2018. évi Védőoltási Módszertani Levél (VML) előírja, hogy kullancsencepholitis elleni védőoltásban kell részesíteni azt a munkavállalót, akinél a munkavégzés alkalmával a kullancsencephalitis-virussal történő fertőzés kullancs expozíció révén nem zárható ki (pl. erdészeti dolgozók)”. Ilyenkor a védőoltást a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet 3. § (1) bekezdése, valamint 13. § (3) bekezdése alapján a munkáltató a foglalkoztatás feltételeként írja elő és biztosítja a dolgozóknak.

Az államtitkár válasza itt olvasható: Valasz_Kasler(Retvari)_Kullancsfertozes_20181105_02625-0001