Miért nem készültek el határidőre a mammográfiás szűrőbuszok?

Júliusra el kellett volna készülnie 10 mammográfiás szűrőbusznak, de az ezzel  megbízott Hl Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. mindössze egyetlen járművet szállított le eddig.

A buszokra óriási szükség lenne: évente 2200 magyar nő hal meg mellrák miatt, a nők daganatos megbetegedéseinél ez a vezető halálozási ok.

E miatt a következő kérdésekkel fordultam Kásler miniszterhez:

  • Mi indokolta, hogy a csődeljárás alatt álló alvállalkozója miatt teljesíteni képtelen Hl Systems Kft.-vel szerződésmódosítás történjen, és jelentősen kitolt határidővel továbbra is vele (illetve az Ikarus Egyedi Kft.-vel) kívánják legyártatni a hiányzó 9 szűrőbuszt? Mi a garancia, hogy ezúttal a vállalkozó tartani tudja a határidőt?
  • Mennyi kötbér fizetésére kötelezték a Hl System Kft.-t a csúszás miatt, hiszen annak oka egyértelműen a nyertes vállalkozó érdekkörében merült fel?
  • Mire alapozta a KEF a szerződésmódosításról szóló tájékoztató hirdetményben a szerződés más gazdasági szereplővel történő megvalósításának objektív okokon alapuló kizártságát?
  • Mikor ismerhető meg az 1 db elkészült mammográfiás szűrőbusz útvonala, menetrendje, mikor várható annak megjelenése Budapest VI. és VII. kerületében?

A kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Kasler_MammografiasMerobuszok_20181031_OlahL

Rétvári államtitkár a kérdésekre érintőlegesen sem válaszolt.

Az államtitkár kifejtette, hogy a 10 db korszerű mammográffal felszerelt busz közül csak egy került eddig legyártásra. A Hl Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. és a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. megállapodott, hogy a gyártási és forgalomba-helyezési feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek az IKARUS-nál a csődeljárás és a csődeljárás eredménytelensége esetén a felszámolási eljárás alatt is biztosítottak lesznek.

Az államtitkári válasz itt olvasható: Valasz_Kasler(Retvari)_MammografiasMerobuszok_20181116_03255-0001