Mikor fogják támogatni a kullancsencephalitis elleni védőoltást?

A védőoltás igen drága: minthogy a végleges védettség kialakulásához többször is meg kell ismételni, az ára elérheti összesen a 80 ezer forintot is. Indokolt volna tehát a védőoltást államilag támogatni. Az évente születő mintegy 90 ezer gyermek többszöri, tartós védettséget biztosító beoltása évi 7 milliárd forintba kerülne. 2010 és 2020 között ennek az összegnek az ötszörösét tervezi a kormány évenként stadionépítésre fordítani.

Ezért a következő kérdéssel fordultam Kásler miniszterhez:

Tervezi-e a kormány a kullancsencephalitis elleni védőoltás támogatását, esetleg térítésmentessé tételét, és ha igen, mikorra várható ennek bevezetése?

A kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Kasler_Kullancsencephalitis_20181114_OlahL

Rétvári államtitkár elbagatelizálja a kullancsfertőzés veszélyeit.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon a kullancsencephalitises esetek száma az elmúlt 4 évben 70 százalékkal csökkent 2013-2017 között kullancsencephalitis okozta halálozás nem fordult elő Magyarországon. Hazánkban a veszélyeztetett munkakörben foglalkoztatottakat kullancsencephalitis elleni védőoltásban kell részesíteni. Szakirodalmi adatok alapján hazánkban egyetlen kullancscsípés után a kullancsencephalitis kockázata 1 ezrelék alatt van.

Arra vonatkozóan utalás sincs a válaszban, hogy ez támogatásban is részesül-e.

Az államtitkár válasza itt olvasható: Valasz_Kasler(Retvari)_Kullancsencephalitis_20181129_03496-0001