Mit titkolnak a tranzitzónákban?

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának delegációja dolgavégezetlenül volt kénytelen távozni Magyarországról. Bár a delegációt a magyar kormány hívta meg, hogy ellenőrizzék a világszervezet 2013-as ajánlásainak végrehajtását, ennek ellenére nem engedték be őket a tranzitzónába, hogy ellenőrizzék, hogy milyen körülmények között tartják fogva ott a menedékkérőket.

Ez olyan botrány, ami csak a legsötétebb, harmadik világbeli diktatúrákban fordul elő. Csak diktatúrában fordul elő, hogy az ENSZ munkájának akadályozásával leplezzék az emberi jogok súlyos megsértését.

Ez alapján Arató Gergely képviselőtársammal közösen a következő kérdéseket intéztük a belügyminiszterhez:

  • Miért nem tették lehetővé, hogy az ENSZ szakértői meglátogathassák a tranzitzónát, adminisztratív hiba történt, vagy szándékosan akadályozzák a Világszervezet munkáját?
  • A későbbiekben lehetővé kívánják-e tenni, hogy a szakértők szabadon beléphessenek a tranzitzónába?
  • Mi az, amit a tranzitzónában nem akarnak megmutatni az ENSZ szakértőinek?
  • Felmérték-e, hogy az eset milyen súlyos károkat okozott Magyarország nemzetközi megítélésének?

A kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Pinter_MitTitkolnakATranzitzonakban_20181119_AratoGOlahL

Nem született válasz arra vonatkozóan, hogy miért nem tették lehetővé az ENSZ szakértőknek a tranzitzóna meglátogatását.

Az ENSZ keretében az UNHCR Budapesten működő regionális irodája egyébként állandó belépési lehetőséggel rendelkezik a két tranzitzónába, így az ENSZ tájékozódáshoz való joga biztosított.
Arra vonatkozóan nem született válasz, hogy mindezek ellenére miért nem tették lehetővé az ENSZ szakértőinek a tranzitzóna meglátogatását.

Az államtitkári válasz itt olvasható: Valasz_Pinter(Kontrat)_MitTitkolnakATranzitzonakban_20181203_03593-0001