Hány ügyben nyomoznak a 2018-as választások kapcsán?

A tavaszi országgyűlési választásokkal összefüggésben több gyanús visszaélésről is értesülhettünk, ezért a következő kérdésekkel fordultam a belügyminiszterhez:

  • Hány olyan büntetőügyben nyomoz jelenleg a rendőrség, mely a 2018. évi országgyűlési választás során felmerült jogsértéssekkel kapcsolatos?
  • Hány olyan lezárult büntetőügy van, amely összefüggésbe hozható a 2018-as országgyűlési választásokkal? Tételesen milyen indokkal kerültek ezek lezárásra?
  • Melyek a folyamatban lévő, nyomozási szakban lévő büntető eljárások, legalább tételesen felsorolva azok rövid tárgyát?

A kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Pinter_ParlamentiValasztasNyomozas_20181220_OlahL

A kormány nem kíván nyilatkozni arról, hogy hány ügyben folyik nyomozás a választások kapcsán.

Kontrát államtitkár a válaszában kitért arra, hogy a 2018. évi országgyűlésiképviselő-választással összefüggésben a Rendőrség mindenkivel szemben fellép, aki megsértette a törvényt. Általános nyomozó hatósági jogkörében a büntetőeljárást minden esetben a törvényeknek megfelelően megindítja, lefolytatja, és végrehajt minden törvényes eljárási cselekményt. A nyomozás kiterjed mindazon körülmények vizsgálatára és megállapítására, amelyeknek a történeti tényállás megállapítása, illetőleg az elkövetett cselekmény büntetőjogi minősítése kapcsán jelentősége lehet.

Az államtitkár válasza részletesen itt olvasható: Valasz_Pinter(Kontrat)_ParlamentiValasztasNyomozas_20190111_04063-0001