Miért nehezíti meg a Kormány továbbra is az e-recept használatát?

Tavaly december 18-án jelent meg az a jogszabály, amely egy évvel meghosszabbította a papírvények kötelező használatát az e-receptek esetében.

Öt munkanapnyi felkészülés nem volt elegendő ahhoz, hogy minden orvos értesüljön a recept felírásról szóló jogszabály 2019. január elsejei módosításáról, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. A friss hosszabbítás nyomán ugyanis év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok, már e-recepten gyógyszert előíró orvos e nélkül engedi el a páciensét.

Az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok nem tudták kiváltani súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait.

Ezen a területen felmerült problémák miatt a következő kérdésekkel fordultam Kásler miniszterhez:

  • Ön hogyan minősítené, hogy egy minden háziorvost érintő fontos jogszabály módosítást öt munkanappal annak hatályba lépése előtt hirdet ki a minisztérium?
  • Az elektronikus recept használatával mennyire fér össze, hogy továbbra is papíralapú dokumentumokat kell kiállítani és a betegeknek magukkal hurcolni a gyógyszer kiváltáshoz?
  • Az e-recept bevezetése óta eltelt időben miért nem sikerült azt egyértelműen szabályozni, hogy egy családtag, vagy a szomszéd milyen igazolásokkal veheti át csak az e-térben felírt pirulákat, holott erre több szakmai fórumon is figyelmeztették a rendszer működtetőit a felíró orvosok?

Az írásbeli kérdésem részletesen itt olvasható: Irasbeli_Kasler_E-ReceptNehezitese_20190107_OlahL

Úgy sikerült bevezetni az E-Receptet, hogy az még nem áll készen az éles használatra

Rétvári államtitkár a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az eRecept indulásától kezdve átmeneti szabályként került előírásra, hogy minden eRecept írás során az orvosnak kötelező kinyomtatni és a páciensnek külön kérés nélkül átadni a felírási igazolást. Az e-recept bevezetése hosszú távon a vénykiváltási rendszer teljes körű papírmentességét szolgálja. Már folyik annak az elektronikus meghatalmazási rendszernek a kialakítása is, amelynek segítségével a felírási igazolás nélkül is kiválthatók lesznek a gyógyszerek a meghatalmazottak által.

Az államtitkár válasza részletesen itt olvasható: Valasz_Kasler(Retvari)_E-ReceptNehezitese_20190122_04105-0001