Közterületi italozás – mennyire eredményes a hatóság?

A 2018. decemberében tartott közmeghallgatás jegyzőkönyve szerint lakossági kérdésként hangzott el, hogy „az utóbbi fél évben hány alkalommal indítottak eljárást utcai alkohol fogyasztás miatt”?

Dr. Szilágyi Béla ERI igazgató-helyettes válaszában elmondta, hogy a kerületben 2018. második félévében 1013 esetben történt intézkedés ilyen ügyben.

A fentiek alapján országgyűlési képviselőként a következő kérdéseket tettem fel írásban Vattamány Zsolt polgármesternek:

  • Milyen eredménnyel zárultak ezek ez intézkedések, illetve jelenleg milyen státuszban vannak?
  • Összesen hány személyt érintettek ezek az intézkedések, illetve milyen összegű bírság került kiszabásra?
  • A kiszabott bírságokból, büntetésekből mekkora összeg folyt be ténylegesen?
  • Az ERI és az önkormányzat milyen további intézkedéseket kíván hozni annak érdekében, hogy érdemben visszaszorítsák és megakadályozzák a kerületben gyakori közterületi alkohol fogyasztást?

A levél eredetiben itt olvasható: OL_level_ErzsebetvarosOnk_ERI birsagolasok osszege_190117

A kerület fideszes vezetése nem tartja fontosnak további intézkedések meghozatalát a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítására.

A polgármesteri válasz kiemeli, hogy a közterületen fogyasztott ital ideiglenes elvételére 11 esetben került sor, feljelentés alkalmazásával, 595 esetben szóbeli figyelmeztetéssel élt az eljáró közterület-felügyelő, 407 esetben helyszíni bírság került kiszabásra.
Az intézkedések összesen 1013 személyt érintettek, melyek alapján 2 035 000 Ft értékben került sor helyszíni bírság kiszabásra.
A kiszabott helyszíni bírság sem az Erzsébetváros Rendészeti Igazgatósága, sem pedig Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata bevételét nem képezi, az abból befolyt összeg az államháztartás központi alrendszerét illeti, ezért kérem, hogy az erre vonatkozó kérdésével a Magyar Államkincstárat megkeresni szíveskedjen.

A polgármestei válasz eredetiben itt olvasható: Valasz_ErzsebetvarosOnk_ERI birsagolasok osszege_190117