Mi lesz a sorsa a terézvárosi Singer Háznak?

Több lakossági jelzést kaptam arra vonatkozóan, hogy Terézvárosban a Dessewffy utca 6. szám alatti egykori Singer Ház mind építészeti, mind esztétikai szempontból nagyon rossz állapotban van. Az előtte lévő utca- és járdarészeken szintén méltatlan körülmények fogadják az arra sétálókat.

Miközben az épület a hírek szerint műemléki védettséget élvez(ne), jelenlegi helyzetében nem a kerület ékessége, hanem sajnos inkább szégyene. Ráadásul arról tájékoztattak, hogy állítólag a műemléki védelem és az építészeti szabályozás okán liftet sem lehet beszerelni az épületbe.

A fentiek alapján a következő kérdésekkel fordultam írásban Hassay Zsófia polgármester asszonyhoz:

  1. Tervezi-e a kerületi önkormányzat a közeljövőben, hogy erőfeszítéseket kíván tenni és épület és az előtte lévő közterület megújítása érdekében? Ha igen, milyen formában?
  2. Igaz-e, hogy a hatályos szabályozás miatt nem lehet liftet szerelni az épületbe? Ha igaz, akkor építészetileg lehetséges-e a szomszédos épületek liftesítése és egyfajta átjáró nyitása a Singer Házba?

Az eredeti levél itt olvasható: OL_levél_Hassay Zsófia TerézvárosÖnk_Singer Haz_20190117

A polgármester szerint nincs itt semmi látnivaló

A terézvárosi önkormányzat szerint az épület és az utca állapota átlagosnak számít a kerületben, ami nem túl nagy dicséret a városrész felé saját vezetőjétől. A lakók dolga a felújítás, az önkormányzat évente biztosít erre pályázati keretet, de ez a forrás nagyon kevés épület megújítására elegendő…

A teljes polgármesteri válasz itt olvasható: Valasz_Hassay_Singer Haz_20190124