Valóban nincsenek túlterhelve a magyar diákok?

Az EMMI államtitkára Dr Bódis József azt nyilatkozta, hogy a magyar diákok túlterheltsége csak egy ,,nem alátámasztható sztereotípia”.

Ezeknek a gyerekeknek gyakran van nulladik, illetve hetedik, és nyolcadik órájuk is. A tananyag elsajátítása csak ez után kezdődik, ami azt jelenti, hogy délután 15:00 és 15:30 között érnek haza, majd ülnek le tanulni, és kezdik el a házi feladatát
megcsinálását, az anyagok elsajátítását.

E miatt az ellentmondás miatt a következő kérdéseket tettem fel Kásler miniszter úrnak:

  • Ön szerint valóban nincsenek túlterhelve a magyar diákok?
  • Mi lenne, ha beszélne olyan szülővel, akinek a gyereke ilyen iskolába jár?
  • Ön szerint normális, ha egy középiskolásnak nulladik órája is van, és gyakran van nyolcadik órája is? Ön szerint ezt lehet túlterheltségnek nevezni?
  • Amennyiben nem, abban az esetben Ön és Államtitkára mit tekint túlterheltségnek, hány órát?

A teljes írásbeli kérdés itt olvasható: Irasbeli_Kasler_TulterheltDiak_20180725_OlahL

A kormány elhárítja magától a felelősséget, Rétvári államtitkár a diákokra és az oktatási intézményekre tolja a felelősséget.

Az államtitkár a válaszában megjegyezte, hogy a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az iskolák a kerettantervtől akár 20%-ban is eltérjenek a helyi tantervekben. Az intézményeknek szabad mozgásterük van az egyes osztályok órarendjének összeállításában, illetve a tanulásszervezésben is. A NAT felülvizsgálata jelenleg is folyamatban van, melynek célja a korszerűsítés, és a tananyag súlyozása.

A teljes írásbeli válasz itt olvasható:  Valasz_Kasler(Retvari)_TulterheltDiak_20180809_00906-0001