A szemétszállításról még egyszer

Budapest több kerületében és számos településen továbbra is csak nagy késéssel, az előzetesen vállalt ütemezést nem betartva szállítják nem csak a háztartási, de különösen a szelektívem gyűjtött hulladékot – és ennek továbbra sincs politikai-személyi felelőse a Kormányban.

Ezért a következő kérdést tettem fel Gulyás miniszternek:

  1. 2017-ben és 2018-ban milyen összegben és milyen formában kapott az NHKV Zrt. az államtól pénzbeli támogatást működőképességének fenntartására?
  2. Mit írnak elő a hatályos jogszabályok: milyen határidővel és milyen összegben kell a társaság alaptőkéje helyzetét rendeznie a tulajdonosnak? Mekkora kiadással számol a Kormány ezzel kapcsolatban 2019-ben?
  3. Az NHKV Zrt. számára korábban nyújtott mintegy 10 milliárdos tulajdonosi kölcsönszerződés a visszafizetésre milyen határidő(ke)t és milyen összegben ír elő?
  4. Az NHKV Zrt. számára korábban az MKB által nyújtott mintegy 20 milliárdos hitel szerződése a visszafizetésre milyen határidő(ke)t és milyen összegben ír elő?
  5. Az NHKV Zrt. és az MKB között kötött hitelszerződésben milyen kamatláb került rögzítésre?

A kérdésem pontos tartalma itt olvasható: Irasbeli_Gulyas_MHKVAllamiTamogatas_20190205_OlahL

A kormány banktitokra hivatkozva nem közli a folyószámlahitelre vonatkozó adatokat.

Fónagy államtitkár kifejtette, hogy a működési költség címén nyújtott támogatás nem kizárólagosan a társaság működtetésével összefüggésben felmerülő kiadások fedezésére, hanem a hulladék további hasznosításával kapcsolatban felmerülő költségek finanszírozására is szolgál (haszonanyag értékesítés költsége).

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához a kormány 2018. évben feltétlenül szükséges kiadások fedezetére a 1548/2018. (X. 30.) Korm. határozatban meghatározott támogatásról döntött. A kormány a 1714/2018. (XII. 17.) Korm. határozatában döntött továbbá a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer finanszírozása érdekében szükséges előirányzat átcsoportosításról is.

Az államtitkári válasz részletesen itt olvasható: Valasz_Gulyas(Fonagy)_MHKVAllamiTamogatas_20190220_04406-0001