Az éttermek szagelszívóit ellenőrizzék évente!

A hatályos jogszabályok nem írnak elő ellenőrzési kötelezettséget a konyhai szellőző (szagelszívó) berendezést üzemeltető éttermek esetében (kivéve a 23/2011. (III.8.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó, zenés-táncos rendezvényeket tartók esetében).

Választókerületemben, a rendkívül sűrűn lakott budapesti VI. és VII. kerületben több száz olyan, társasházak aljában működő étterem és vendéglátóhely van, mely nem tartozik e kormányrendelet hatálya alá. Ez a lakókra nézve fokozott veszéllyel járhat, ezért a következő kérdést intéztem a belügyminiszterhez:

Támogatja-e a Kormány, hogy jogszabály írja elő a lakóépületekben működő éttermek, vendéglátóhelyek szellőző (szagelszívó) berendezéseinek kötelező, éves hatósági ellenőrzését?

A kérdésem szó szerint itt olvasható: Irasbeli_Pinter_SazagelszivoKotelezoEllenorzes_20190205_OlahL

A kormány kinyilvánította a lakóépületek, éttermek biztonságosabbá tételére vonatkozó szándékát.

Az államtitkár a válaszában kiemelte, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 196. § (5) bekezdése 2015. március 5-i hatállyal vezette be a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerének, valamint az étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerének tisztítási kötelezettségét. Tekintettel arra, hogy korábban ilyen előírást jogszabály nem tartalmazott, a jogalkotó egyértelműen kinyilvánította a lakóépületek, éttermek biztonságosabbá tételére vonatkozó szándékát.

A tűzvédelmi hatóság ütemezetten vizsgálja a társasházak tűzvédelmi megfelelőségét. Ezen ellenőrzések során nemcsak az osztatlan közös tulajdont képező területek, hanem a társasház által üzleti és egyéb célra bérbe adott vagy magántulajdonba került, de tűzvédelmi szempontból a társasház részét képező területek hatósági vizsgálata is megtörténik. A rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatok alapján az éttermek tulajdonosai végrehajtják a tisztítási kötelezettségre vonatkozó előírásokat.

Az államtitkári válasz részletesen itt olvasható: Valasz_Pinter(Kontrat)_SazagelszivoKotelezoEllenorzes_20190220_04408-0001