Be kell-e jelenteni előre a sebesség mérést?

2018. decemberében hatályon kívül helyezték azt az országos főkapitányi utasítást, amely előírta a rendőrség számára, hogy a police.hu portálon minden hónapban előre közzé kell tenni a budapesti és megyei kapitányságok egyhónapos sebességellenőrzési terveit.

A hivatkozott törvény 42. § (4) bekezdése kimondja, hogy „a képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről”. A hatályon kívül helyezett országos főkapitányi utasítás és a törvény ellentmondásba került egymással.

Ezért a következő kérdéseket intéztem a belügyminiszterhez:

  • Az Ön értelmezése szerint a Rendőrségről szóló törvény 42. § (2)-(3)-(4) bekezdésében foglaltak érvényesek a hatóság által használt fix telepítésű vagy gépjárművekbe telepített, képfelvételt készítő sebességmérő berendezések tekintetében is?
  • Ön szerint a közlekedők számára nem belátható helyre vagy a hatósági jelzés nélküli, civil kinézetű gépjárművekbe telepített sebességmérő berendezések teljesítik-e a Rendőrségről szóló törvény 42. § (2) és (4) bekezdésében előírtakat, miszerint bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon lehet képfelvevőt elhelyezni és vele felvételt készíteni, illetve a képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről?

A feltett kérdések szó szerint itt olvashatók: Irasbeli_Pinter_RendorsegiTorvenySebessegmeres_20190205_OlahL

Az államtitkár szerint tájékoztatási kötelezettséget csak a fixen telepített sebességmérők esetében írnak elő.

Az államtitkári válasz utal arra, hogy a közúti forgalomban résztvevő járművek tájékoztatási kötelezettségét a KRESZ kizárólag a fixen telepített sebességellenőrző berendezések alkalmazása esetében írja elő. A nem fix telepítésű sebességellenőrző berendezések előzetes tájékoztatási kötelezettség nélküli alkalmazása megfelel a jogszabályi előírásoknak.

Az államtitkári válasz részletesen itt olvasható: Valasz_Pinter(Kontrat)_RendorsegiTorvenySebessegmeres_20190220_04424-0001