Lebutított informatikai rendszer a Katasztrófavédelemnél?

Korábbi kérdésemre adott válaszukból az sejthető, hogy a Katasztrófavédelemnek nem áll a rendelkezésére a szervezet által kiszabott bírságokat elektronikus, kereshető formában tároló informatikai rendszer. Ez 2018-ban több mint nonszensznek számítana még a magyar közigazgatásban is.

Az esetleges félreértést tisztázandó következő kérdést intéztem a belügyminiszterhez:

  • A Katasztrófavédelem jelenleg az általa kiszabott bírságokat, határozatokat rögzíti-e informatikai rendszerben?
  • Ha igen, rögzítik-e a rendszerben kereshető, szűrhető formában a következő főbb adatokat: bírsággal érintett szervezet megnevezése, bírság jogcíme, bírság összege?
  • Képes-e a Katasztrófavédelem adott esetben elektronikus összegzést készíteni arról a miniszternek, hogy adott évben milyen jogcímeken milyen összegű bírságot szabott ki a hatósági ellenőrzések során, illetve hogy alakult ezek területi megoszlása?

A kérdésem szó szerint itt olvasható: Irasbeli_Pinter_KatasztrofavedelemElektronikusBirsag_20190205_OlahL

A kormány nem kezeli külön kategóriában a konyhai szellőző ellenőrzésének hiánya miatt kiszabott bírságokat.

Az államtitkár a válaszában kitért arra, hogy a szagelszívó berendezések tisztításának hiánya következtében kiszabott bírságokról a Katasztrófavédelem nem vezet külön nyilvántartást.

A Katasztrófavédelem az erre a célra fejlesztett informatikai rendszerben tartja nyilván a hatósági és szakhatósági hatáskörei gyakorlásával összefüggésben keletkezett hatósági aktusok, így a bírságok adatait is. A Katasztrófavédelem a szagelszívó berendezések tisztításának hiánya miatt kiszabott bírságokkal összefüggő adatokat a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. mellékletének 42. sorába tartozó ún. egyéb előírások megszegése következtében kiszabott bírságok adatai között kezeli, az e kategóriába tartozó többi bírsággal együtt. E kategórián belül a konyhai szellőző ellenőrzésének hiánya miatt kiszabott bírságok
nem szerepelnek külön nyilvántartásban.

Az államtitkári válasz itt olvasható: Valasz_Pinter(Kontrat)_KatasztrofavedelemElektronikusBirsag_20190220_04409-0001