Várható-e a HIV tesztek engedélyezése?

Könnyen belátható ezért, hogy a fertőzések földerítésében, mindenekelőtt pedig a fertőzés továbbterjedésének megakadályozásában nehezen volna túlbecsülhető a jelentősége egy olyan vizsgálati módszernek, amely a gyógyszertárakban kapható terhességi tesztek mintájára alkalmas volna a HIV-fertőzöttség laikusok által is elvégezhető, házilagos kimutatására. Ilyen módszer pedig már meglehetősen régen létezik, és alkalmazásával rengeteg HIV-továbbfertőzést lehetne
megakadályozni.
Nem véletlen tehát, hogy a hazai szakemberek egybehangzóan üdvözölnék az ilyen tesztek alkalmazását, a megfelelő engedélyek hiányában azonban ez a teszt idehaza nincs forgalomban.

Ezért Dr. László Imre képviselő társammal közösen kérdéseket intéztünk Kásler miniszterhez, a következők tisztázása céljából:

  1. Van-e becslés arra nézve, évente milyen nagyságrendű új HIV-fertőzés volna megelőzhető a házilagos HIV-tesztek alkalmazásával?
  2. Volt-e kezdeményezés ilyen módszer hazai engedélyezésére?
  3. Mi akadálya van az engedélyezésnek?
  4. Várható-e, hogy belátható időn belül Magyarországon is forgalomba kerül a teszt?

 

A feltett kérdésünk szöveghű másolata itt olvasható: Irasbeli_Kasler_HIVTesztekEngedelyezese_20190207_OlahLLaszloI

A kormány a HIV fertőzések megállapításában a laboratóriumi teszteket preferálja, lemond az otthoni tesztek lehetőségéről.

Rétvári államtitkár válaszában kifejtette, hogy alapvetően a laboratóriumi tesztek igénybevétele ajánlott, mivel azok minősége megbízhatóbb, és az értékelésben résztvevő személyzet képzettsége csökkenti a hibák lehetőségét.

Az államtitkár részletes válasza itt olvasható: Valasz_Kasler(Retvari)_HIVTesztekEngedelyezese_20190222_04463-0001