Milyen számviteli bizonylatnak számít a parkoló automaták által kiadott nyugta?

Médiabeszámolók szerint több budapesti kerületben a fizető parkoló automaták által adott nyugták szigorú sorszámadás nélkül kerülnek kiadásra, mely alapján követhetetlen az üzemeltető cégek által beszedett készpénz bevételek nagysága, ami az adóbevallásuk alapját képezi.

A hírt közlő média állítása szerint egy újságírójuk egy év alatt 11 alkalommal fordult írásban az adóhatósághoz, hogy állásfoglalást kérjen a parkolási nyugta vonatkozásában, de soha nem kapott választ a NAV-tól.

A probléma kapcsán a következő kérdéseket intéztem a pénzügyminiszterhez:

  • Az Ön álláspontja szerint a fizető parkolóautomaták által kiadott – a parkolási díj megfizetését igazoló nyugtát – milyen számviteli bizonylatként kezeli az adóhatóság?
  • Ön szerint jogszerű és szabályos, hogy a parkoló automaták által kiadott nyugtán nincs egyedi sorszám? Ha igen, akkor az adóhatóság mi alapján tudja hitelt érdemlően ellenőrizni az automaták által begyűjtött készpénz bevételek összegét, illetve a parkoló automatákat üzemeltető társaságok adóbevallásának megalapozottságát?
  • Mi az indoka, hogy – sok más eszközhöz hasonlóan – a parkoló automaták nincsenek bekötve a NAV rendszerébe?
  • Tervezi-e a Kormány a parkoló automaták bekötését a NAV-hoz, ha igen, milyen ütemezéssel?
  • Ön szerint elfogadható az a gyakorlat, hogy az adóhatóság egy közérdeklődésre számot tartó adóügyi kérdésben 11 alkalommal nem hajlandó állásfoglalást adni az őt kérdező újságírónak?

A kérdés pontosan itt olvasható: Irasbeli-Varga_parkolasi nyugtak_20190214_OlahL_