Mi lesz a társadalombiztosítás nélkül maradottakkal?

Az Országgyűlés többsége 2019. decemberében új társadalombiztosítási törvényt fogadott el, melynek értelmében akinek három havi tb-tartozása gyűlik össze, az elveszti a TAJ-számát, és nem jogosult orvosi ellátásra. Ez az intézkedés leginkább azokat sújtja, akik munkanélküliek, vagy a munkáltatójuk nem fizet utánuk társadalombiztosítást – vagyis a leginkább kiszolgáltatottak. Írásbeli kérdést tettem fel dr. Varga Mihány pénzügyminiszternek, amiben megkérdeztem, többek között:

Azt a magyar állampolgárt, aki ily módon elveszti jogosultságát térítésmentes orvosi ellátásra, és anyagi helyzete nem engedi meg a magánkezelést, ki fogja ellátni?

Az a magyar állampolgár, aki ily módon elveszti jogosultságát térítésmentes orvosi ellátásra, kezelés esetén milyen térítési kötelességben fog részesülni?

Előfordulhat-e, hogy magyar állampolgár tb-járuléktartozás miatt ne kapjon orvosi ellátást? Ha igen, úgy kormány előzetes számításai szerint ez hány emberéletbe fog kerülni?

A miniszter helyett Izer Norbert államtitkár válaszolt, aki megnyugtatott: a módosítás célja csupán a fizetési hajlandóság növelése, a sürgősségi betegellátásban továbbra is bárki részesülhet, és “önhibáján kívül nem kerülhet senki hátrányos, kiszolgáltatott helyzetbe”, hiszen az adóhatóság fogja jelezni mindenkinek, ha hátraléka van. Ezek szerint akinek a NAV felszólítására sincs havi 7710 forintja (ennyibe kerül, ha az ember magánúton fizeti be a tb-t), az magára vessen? Az sem világos továbbá a válaszból, hogy ez a szabályozás hogyan fogja növelni a befizetési hajlandóságot.

Egy következő kérdésemben erre is kitérek.