Továbbra is mi lesz a társadalombiztosítás nélkül maradottakkal?

Az egy hónappal ezelőtti után ismét írásbeli kérdést intéztem dr. Varga Mihály pénzügyminiszterhez, a társadalombiztásból kiesők ügyében. Mint ismeretes, 2019 decemberében az Országgyűlés fideszes többsége olyan, új társadalombiztosítási törvényt fogadott el, ami alapján akinek háromhavi járuléktartozása összegyűlik, nem jogosult orvosi ellátásra. Ezzel éppen azok kerülnek még hátrányosabb helyzetbe, akiknek semmi esélyük nincs orvosi ellátást máshonnan kapni, mint az állami rendszerből.

Előző kérdésemre nem kaptam kielégítő választ, így új kérdést tettem fel, miszerint

Amennyiben a TB-szám lehetséges elvesztésének célja csupán a tb-járulékbefizetési hajlandóság növelése, ám a betegellátásban semmilyen gyakorlati következménye nem lesz, akkor a kívánt célt ez az intézkedés milyen ösztönző erők hatására lesz képes elérni?

Természetesen nem az volt a célom, hogy rábírjam a kormányt a szabály további szigorítására, hanem ellenkezőleg: rámutassak a kormány érvelésének az ellentmondására, amivel ezen intézkedés szegényellenes mivoltát akarja elpalástolni.

Ezúttal Tállai András államtitkár válaszolt, aki ezúttal is azt ismételte el, hogy a cél a fizetési hajlandóság növelése. Hogy azok a rászorulók, akik csupán három hónapig nem tudták befizetni maguknak a havi 7710 forintos társadalombiztosítási járulékot (ami összesen 23 130 forint), hogyan  és kitől kapnak ezután orvosi ellátást, ebből a válaszból ismét nem derül ki.