Mi lesz a társadalombiztosítás nélkül maradottakkal 2020. július 1. után?

Természetesen továbbra sem hagyom annyiban azoknak az ügyét, akik az új társadalombiztosítási törvény folytán elesnek az állami orvosi ellátástól. Ezen törvény szerint, amit az Országgyűlés fideszes többsége 2019 decemberében fogadott el: ha valakinek összegyűlik háromhavi tb-tartozása – ez jelenleg 23 130 forint – az 2020. július 1-jétől nem jogosult orvosi ellátásra. Ez pedig a legszegényebbeket és legelesettebbeket fogja még hátrányosabban érinteni.

Sem januári, sem februári kérdésemre nem kaptam kielégítő választ, így ismét írásbeli kérdést intéztem dr. Varga Mihály pénzügyminiszterhez. Ebben összegeztem a jelenlegi törvényi szabályozásokat és az eddig kapott válaszaokat, és azok alapján kérdeztem ismét:

A „térítésmentesen nem lehet ellátást igénybe venni” kitétel pontosan mit jelent? Valóban megtagadhatja-e egy, az élet védelmére fölesküdött orvos olyasvalaki ellátását, akinek a tb-tartozása meghaladja a háromhavi összeget?

Létezik-e „térítéses igénybevétel”? Ha igen, annak a kiszámítása hogyan történik? Létezik-e árlista a különböző beavatkozásokról?

A kormány számításai szerint a több mint háromhavi tb-járulékkal tartozók kimaradása az orvosi ellátásból mennyivel rontja az ő egészségügyi állapotukat és rövidíti meg élettartamukat?

Amint választ kapok ezekre a kérdésekre, frissítem a cikket.